In het begin gaat alles goed, maar dan begint de bureaustoel zachtjes te kraken en voordat u het weet, is het gepiep van de draaistoel zo luid dat u zich nauwelijks nog op de vergadering kunt concentreren of zelfs uw collega’s stoort. Een piepende draaistoel kan een grote ergernis worden. U kunt een nieuwe ergonomische stoel kopen of onze gids volgen en het probleem zelf oplossen.
Waarom piept mijn draaistoel?
Er zijn verschillende redenen waarom draaistoelen piepen en kraken. Soms piept de stoel bij het draaien, bij het zitten, bij het rollen of continu. Laten we samen de meest voorkomende oorzaken bekijken:
-
Zijn de onderdelen versleten?
Na verloop van tijd of intensief gebruik kunnen onderdelen verslijten. Controleer de afzonderlijke onderdelen. Als ze versleten zijn, kunt u deze binnen de garantie gratis vervangen of daarna aanschaffen.
-
Is er sprake van onvoldoende smering?
Controleer of er voldoende smering is bij de gasveer en alle andere verbindingen en schroeven. Gebrek aan smering kan geluiden veroorzaken, doordat metalen delen direct tegen elkaar aan wrijven.
-
Kunnen de schroeven of verbindingen het probleem zijn?
Mogelijk zijn de schroeven of andere verbindingen los of ongelijk aangedraaid. Te veel speling in de verbindingen of een ongelijke belasting kan piepende of krakende geluiden veroorzaken.
-
Is het oppervlak onstabiel of ongelijk?
Controleer met een waterpas of het zitvlak vlak is. Zorg er ook voor dat het stabiel is en niet scheef hangt.
-
Wordt de stoel op de juiste manier gebruikt?
Vraag uzelf eerlijk af of de stoel correct wordt gebruikt. Val niet met uw volle gewicht in de stoel. Misschien wipt u er voortdurend op van de zenuwen, of wordt de stoel door kinderen gebruikt om op te klimmen en mee te spelen.
Hoe repareer ik mijn piepende bureaustoel? Handleiding in 6 stappen
Stap 1: Lokaliseer de bron van het gepiep.
Het eerste wat we moeten doen, is achterhalen waar het geluid vandaan komt. Let op in welke situaties uw draaistoel piept of kraakt. Probeer te lokaliseren welk onderdeel de geluidsbron is. Onze tips kunnen u daarbij helpen: ongedefinieerd piepen en kraken kan ontstaan door de schroeven of andere bewegende delen in de stoel. Geluiden bij het achteroverleunen komen meestal niet van de rugleuning zelf, maar van het mechanisme eronder. De wielen dragen het hele gewicht, dus slijtage kan daar krakende geluiden veroorzaken. Als de draaistoel piept bij het draaien of zakken, kan dit aan de gasveer liggen.
Stap 2: Smeer de probleemgebieden.
Als u de geluidsbron hebt geïdentificeerd, kunt u deze behandelen met een smeermiddel zoals WD-40 of teflonolie op de bewegende delen. Dit leidt meestal tot direct succes, hoewel het soms nodig is om het ‘s nachts te laten inwerken. Zorg ervoor dat u de vloer beschermt tegen mogelijke vlekken en dat er geen olie op het zitvlak druppelt.
Stap 3: Vervang of repareer beschadigde of versleten onderdelen.
Als u beschadigde of versleten onderdelen hebt ontdekt, is het het beste om deze te vervangen. De demontage van de stoel gebeurt in omgekeerde volgorde van de montage. Vaak is het niet nodig om de hele stoel uit elkaar te halen. Wielen kunnen bijvoorbeeld worden verwijderd door stevig en plotseling te trekken. Schroeven kunnen worden vervangen. Bij het verwijderen van de gasveer legt u de stoel op de grond, houdt u het onderstel vast en slaat u met een rubberen hamer op de gasveer totdat deze loskomt. Vervolgens klopt u rond het metalen zitmechanisme om de gasveer eruit te halen.
Stap 4: Controleer en draai schroeven en verbindingen aan.
Na verloop van tijd kunnen schroeven en verbindingen losraken. Daarom is het belangrijk deze te controleren en indien nodig aan te draaien. Het is raadzaam om schroeven eerst licht aan te draaien en daarna kruislings stevig vast te zetten.
Stap 5: Nivelleer het zitvlak van de stoel.
Zorg ervoor dat het mechanisme en het zitvlak correct verbonden zijn om een vlak zitoppervlak te waarborgen. Ook de wielen en de gasveer moeten goed vastzitten voor een stabiele basis.
Stap 6: Gebruik de draaistoel correct en zorgvuldig.
Stel de stoel correct voor uzelf in door de hoogte aan te passen, zodat uw knieën en bekken een hoek van 90 tot 100 graden vormen. Pas de lendensteun aan op een comfortabele hoogte en stel de weerstand van de rugleuning in met de knop onder de stoel. Als uw stoel een instelbare hoofdsteun heeft, kunt u kiezen of u deze als hoofd- of neksteun wilt gebruiken. Stel de armleuningen zo af dat uw ellebogen comfortabel rusten en uw onderarmen ontspannen op het bureau liggen. Zorg ervoor dat u de juiste wielen voor uw vloer gebruikt. Gebruik de armleuningen niet als opstaphulp en ga voorzichtig zitten zonder in de stoel te ploffen.
Reacties